Дејан Дамњановић, Накамура Рју Батодо

Дејан Дамњановић је почео да се бави мачевањем 1994. године у МК Железничар из Београда под надзором великог мајстора нашег мачевања, господина Љубе Савића. Неко време је био члан и такмичар БМК из Београда, да би неколико година касније прешао у МК Локомотива.
Најважнији учитељи Дејана Дамњановића су били господин Љуба Савић и господин Александар Васин.
Поред спортског мачевања, носилац je мајсторских звања у више вештина јапанског мачевања: Батодо (5. дан), Иаидо (3. дан) и Кендо (2. дан). Председник је Иаидо и Батодо Федерације Србије. Иницијатор је реформисаног система војног мачевања Краљевине Србије из периода пре 1918.
Дејан Дамњановић је секретар и тренер МК Локомотива из Београда (www.macevanje.rs).

О делу
Батодо је вештина јапанског мачевања настала између два светска рата за потебе Јапанске Царске Армије у борби прса о прса. Ова вештина, настала на Тојама Војној Академији на основу традиционалних мачевалачких система и названа Тојама Рју, веома је сажета, прагматична и оријентисана ка практичној примњивости технике. Систем тренинга је, поред увежбавања ката, у великој мери заснован на тамешигирију-вежби сечења. За ту прилику се користе мете направљене од снопова трске који се потапају у воду и симулирају чвстину делова тела. 1953. године, велики учитељ јапанског мачевања и инструктор на Тојама Академији, Накамура Таизабуро, дефинише своју школу Батодоа-Накамура Рју Батодо. Овај реформисани облик је за своју основу задржао предратни, изворни систем борбе сабљом Јапанске Царске Армије.

 

Преузмите (PDF, 1.74MB)

ISBN: 86-7552-020-4

Карактеристике: Формат: 135 х210 mm | Обим: 344 стр. | Повез: брош |Писмо: ћирилица

Стара цена: 350.00RSD

Цена: 200.00RSD

Попуст: 150.00RSD! (42.86%)

Loading Ажурирање корпе ...