Дејан Дамњановић и Александар Васин, Спортска сабља

Дејан Дамњановић је почео да се бави мачевањем 1994. године у МК Железничар из Београда под надзором великог мајстора нашег мачевања, господина Љубе Савића. Неко време је био члан и такмичар БМК из Београда, да би неколико година касније прешао у МК Локомотива.

Најважнији учитељи Дејана Дамњановића су били господин Љуба Савић и господин Александар Васин.
Поред спортског мачевања, носилац je мајсторских звања у више вештина јапанског мачевања: Батодо (5. дан), Иаидо (3. дан) и Кендо (2. дан). Председник је Иаидо и Батодо Федерације Србије. Иницијатор је реформисаног система војног мачевања Краљевине Србије из периода пре 1918.
Дејан Дамњановић је секретар и тренер МК Локомотива из Београда (www.macevanje.rs).

Александар Васин је легенда српског, и пре тога, југословенског мачевања. 22 пута је био државни првак, од тога 3 пута у сва три оружја. Два пута је био десети на светском јуниорском првенству – 1952. и 1954. године. Освојио је девето место на Универзијади у дисциплини мача. Био је 23. на сениорском светском првенству у дисциплини сабље. У више мандата је био председник нашег мачевалачког савеза.
Mачевањем jе почео да се бави 1947. године у МК Пролетер из Зрењанина. Након тога је неко време био члан МК Југославија и МК Црвена Звезда. 1959. прешао је у МК Железничар из Београда у коме је остао све до оснивања свог клуба – МК Локомотива, 1991. године.
Најважнији учитељи Александра Васина су били Маргит Кристијан, под чијим надзором је почео да тренира, као и мачевалачке величине као што су маестро Јанош Кевеи из Мађарске и маестро Данте Галанте из Венеције.
Александар Васин је председник МК Локомотива из Београда (www.macevanje.rs) у коме настављa да подучава нове генерације мачевалаца. Такође је и почасни председник Мачевалачког Савеза Србије.
О делу

Књига "Спортска сабља" Александра Васина и Дејана Дамњановића је једно од ретких дела написаних на нашим просторима о мачевању након 1945. године. Историјски значај овог дела је у томе што је то прва и за сада једина стручна књига код нас посвећена дисциплини сабље. Ово дело веома стручно анализира историју, технику, стратегију и тактику модерне спортске сабље, која је, уз мач и флорет, једно од три оружја спортског мачевања. Значајан део овог дела се бави општим садржајима који су заједнички за сва три оружја мачевања, тако да ће књига бити веома корисна и особама које се баве и дисциплинама мача или флорета. У књизи су стручно обрађене и области значајне и за друге спортове, као што су нпр. методика тренинга, психолошка припрема, додатни аеробни и анаеробни тренинг, што је аргумент и за инструкторе и тренере других спортова да прочитају ово без сумње вредно и квалитетно дело.

Преузмите (PDF, 2.09MB)

ISBN: 978-86-7552-048-1

Карактеристике: Формат: 155 х230 mm | Обим: 131 стр. | Повез: брош |Писмо: ћирилица

Стара цена: 400.00RSD

Цена: 300.00RSD

Попуст: 100.00RSD! (25.00%)

Loading Ажурирање корпе ...